Bun venit pe siteul orasului Zlatna!

BISERICA PAROHIEI ORTODOXE ZLATNA II

BISERICA PAROHIEI ORTODOXE ZLATNA II

Are hramurile “ Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Este situată pe aceiaşi terasă de la poalele Măgurii Dudaşului. A fost ctitorită în anul 1424 şi se presupune ca s-a înălţat pe locul unde ar fi existat un temolu roman.

Imaginea de astăzi a lăcaşului de cult este rezultatul unor repetate transformări în timp, renovări şi reparaţii. Pictura, ca şi arhitectura bisericii pot fi atribuite mai multor epoci. Pe pereţii din nord şi sud ai naosului sunt picturi vechi ce au fost restaurate. Deasemenea, pe peretele răsăritean al vechiului altar se mai vad o scenă de răstignire iar dedesubtul acesteia un grup de trei sfinţi. Scena răstignirii este de tip bizantin arhaic, trupul lui Iisus stând şerpuit pe cruce, iar picioarele sunt fixate cu câte un cui, model menţinut în arta ţărilor ortodoxe până la sfârşitul veacului al XV-lea.

Dintre obiectele de valoare existente în biserică -monument istoric, se remarcă un candelabru din cristal veneţian, donat de Împărăteasa Maria Theresia, două icoane pictate pe lemn, una a “ Sf. Nicolae ” şi alta a “ Sf. Arhanghel Mihail ”, două sfeşnice mari din lemn cu stema Imperiului Austro-Ungar şi o cruce sculptată în lemn. Se găsesc deasemenea o seamă de cărţi vechi de cult. Biserica are patru clopote ce cântăresc împreună aproximativ 1000 kg.