Bun venit pe siteul orasului Zlatna!

Busturile lui Avram Iancu şi Petru Dobra în centrul oraşului Zlatna

Busturile lui Avram Iancu şi Petru Dobra în centrul oraşului Zlatna

In centrul orasului se pot vizita busturile ridicate in cinstea celor 2 eroi nationali.

 

Avram Iancu

av-iancu

Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus – d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara) a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Petru Dobra

petru-dobra

Petru Dobra (n. 1817, Zlatna — d. 1849, Abrud) a fost un revoluționar pașoptist român din Transilvania, colaborator apropiat al lui Avram Iancu în timpul Revoluției de la 1848 din Transilvania. A fost un prefect, jurisconsult în timpul revoluției din 1848. Petru Dobra este de asemenea autorul lucrării Regula Legis.
S-a născut în 1817 în Zlatna, județul Alba, într-o familie de nobili, el a urmat cursurile Liceului Academic din Cluj, apoi a făcut practică juridică la Tabla Regală (Instanța Supremă) din Târgu-Mureș. Lucrează apoi, ca procuror la Tribunalul montanistic de pe Domeniul Cameral al Zlatnei.